Boek! Waarom filosofen gek zijn #filosofie #ikschrijf #nuverkrijgbaar

Een boek uitgeven is een lange termijn plan. Het schrijven is maar een klein onderdeel er van, het vinden van een uitgever, het herschrijven en redigeren een des te grotere onderneming. Maar dat maakt het resultaat ook iets waar ik erg trots op ben: ‘Diagnose van de Moderne Filosoof – Waarom filosofen gek zijn’ nu in de winkel!

Diagnose van de moderne filosoof: Waarom filosofen gek zijn. Damon, 2018.

Vanaf 19 maart 2018 ligt het in de winkel: het boek waar ik een hele tijd hard aan heb gewerkt en dat nu eindelijk tastbaar wordt… Mijn eerste boek, geschreven voor een algemeen publiek in een wat de uitgever een jonge, frisse en uitnodigende toon noemde. Over een onderwerp dat mij niet alleen na aan het hart ligt, maar ook belangrijk is. Vind ik dan. 

Diagnose van de Moderne Filosoof‘ heb ik geschreven na een ingeving waar ik wel om moest lachen: wat zou er gebeuren als je een filosoof in de spreekkamer van de psycholoog of psychiater zet, welke diagnose zou hij dan krijgen? Dat filosofen gek zijn is iedereen het meestal wel over eens, maar ‘gek’ komt in vele hoedanigheden. En als we dan per mogelijke diagnose de filosoof, of liever nog de hedendaagse filosofie, gaan bekijken, waar komen we dan op uit? Is de filosoof gek, of is de norm waaraan de filosoof wordt gediagnosticeerd eigenlijk de boosdoener?

Aan de hand van het diagnostisch handboek van de Amerikaanse beroepsvereniging van psychiaters (de DSM-5) stel ik diagnoses van de hedendaagse filosofie. Filosofie als levenskunst is daarbij een belangrijk thema. Levenskunst gaat over de verstrengeling van denken en leven, van het mens-zijn en hoe onze gedachten daarmee verbonden zijn. Filosoof zijn (en eigenlijk ook mens zijn) is immers niet iets dat je alleen tijdens kantooruren doet. Leven en denken zijn niet van elkaar te onderscheiden. En daarom is filosofie best een gevaarlijke bezigheid.

Over het boek

Diagnose van de moderne filosoof – Waarom filosofen gek zijn
Nicole des Bouvrie
Uitgeverij Damon, 2018
ISBN 9789463401258
Pagina’s 144
Prijs € 14,90
Paperback

book shoot 1

Interesse in meer schrijfprojecten van Nicole des Bouvrie? Hier een overzicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *