Cursus: Filosofie voor de kunstenaar

Cursus praktische filosofie als een hulpmiddel richting autonoom kunstenaarschap.

Filosofie is een methode die onmisbare handvatten geeft aan autonome kunstenaars (in opleiding). Het is meer dan een theoretische benadering uitgedacht op een stoffige zolderkamer. In deze cursus filosofie voor de kunstenaar zullen we deze praktische, filosofische handvatten gaan bekijken en vooral ook: ervaren en toepassen.

Deze cursus is geen cursus beeldende kunst, maar ook geen theoretische cursus kunstfilosofie. In deze cursus gaan we expliciet niet op zoek naar een begrip of een verklaring voor kunst of naar antwoorden op de vraag ‘wat is kunst’. In plaats daarvan wordt filosofie in deze cursus ingezet als een methode, die de kunstzinnige houding van de autonome kunstenaar en de beeldend therapeut verdiept en versterkt.

Ook voor filosofen (amateur en professioneel) biedt deze cursus iets unieks: het begrijpen en ervaren van filosofische concepten op een beeldende manier. Je hoeft geen ervaring met kunst maken te hebben. Levenskunstenaar te zijn is al voldoende. Enig kunstzinnig materiaal dien je wel mee te brengen, is eventueel te koop in winkeltje op locatie. Papier wordt verzorgd.


Kunst is net als filosofie een uiting van de manier waarop je als denkende kunstenaar of als artistiek filosoof naar de wereld kijkt. Dit perspectief op de wereld ligt verankerd in onze manier van denken, en hier is een hele geschiedenis aan verbonden. In deze cursus komen verschillende stappen in deze ontwikkeling van denken/kijken aan bod, en wordt filosofie direct gekoppeld aan de kunst: door na te denken, door te kijken en door zelf te ervaren.

Een cursusdag bestaat telkens uit een filosofisch deel dat aan de hand van kunstzinnige opdrachten verwerkt en ervaren wordt. Hiervoor brengt eenieder zijn eigen materiaal mee (materiaallijst wordt vooraf meegedeeld). Tijdens elke cursusdag zal een andere filosofische stroming centraal staan. In deze reeks van vier cursusdagen zullen we ingaan op thema’s uit de hedendaagse filosofie die van belang zijn voor de hedendaagse kunstenaar: de ethische relatie tot de wereld volgens Levinas, de fenomenologie van Heidegger, levenskunst volgens Pierre Hadot en het existentialisme van Nietzsche en Sartre. Elk thema dient als ingang tot een onderdeel van het autonome kunstenaarschap.

Beeld van Marlene Dumas, als uitdrager van de ethiek van Emmanuel Levinas?

Voor wie?
Voor kunstenaars (in opleiding), filosofen en filosofisch geïnteresseerden. Achtergrond in filosofie of het maken van kunst is niet noodzakelijk. Openheid om je perspectief te vergroten, te reflecteren op je eigen kunstenaarschap en je handen uit de mouwen te steken wel.
Docent: Nicole des Bouvrie
Datums: vier hele studiedagen. Zie voor datums:  website Vrije Academie ‘t Pad
Tijd: 10.00 – 16.30 uur
Kosten: € 495 inclusief syllabus
Materialen: Inclusief papier, exclusief overige materialen zoals kleurpotloden, bijenwaskrijt, pastel- en oliepastelkrijt, deze zijn eventueel in het winkeltje bij ‘t Pad te koop. Exclusief lunch (zelf meenemen), inclusief koffie/thee de hele dag.
Waar? Vrije Academie ‘t Pad te Kesteren, Boveneindsestraat 27
Meer informatie: Op website Vrije Academie ‘t Pad
Inschrijven: Via inschrijfformulier op website Vrije Academie ‘t Pad

Deze cursus ‘filosofie voor de kunstenaar’ gaat door met tenminste 5 deelnemers.

Heb je vragen over deze cursus? Neem gerust contact op ([email protected]) of vul onderstaand formulier in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *