Cursus Filosofie en/van de kunstenaar

CURSUS: FILOSOFIE EN/VAN DE KUNSTENAAR (3 dagen)
Kijken. Scheppen. Zijn. De rol van de kunstenaar in de maatschappij.
Kunstenaar ben je niet in je eentje. Zelfs als je kunst maakt in de eenzaamheid van je eigen kamer, ben je verbonden met de wereld door te putten uit symboliek, taal en het gebruik van (natuurlijke) materialen. Een kunstwerk krijgt ook enkel betekenis doordat iemand (de kunstenaar of iemand anders) er naar kijkt en met haar of zijn eigen blik ‘interpreteert’. Maar kunst en de kunstenaar zijn op nog een manier verbonden met de wereld.
Kunst is net als filosofie een uiting van de manier waarop je (als denkende kunstenaar of als artistiek filosoof) naar de wereld kijkt. Hoe we naar de wereld kijken ligt verankerd in onze manier van denken, en hier is een hele geschiedenis aan verbonden. In deze cursus gaan we samen naar verschillende stappen in deze ontwikkeling kijken, door manieren van denken over de wereld (filosofie) te koppelen aan manieren van kijken naar de wereld (kunst). Door na te denken, door te kijken en door zelf te ervaren.
De cursus bestaat uit een filosofisch deel welke aan de hand van kunstzinnige opdrachten verwerkt wordt. Hiervoor brengt eenieder zijn eigen materiaal mee waarmee hij of zij wenst te werken. Tijdens elke cursusdag zal op een andere filosofische stroming ingegaan worden, die historisch en inhoudelijk op de vorige voortbouwt. In deze reeks van drie cursusdagen zullen we ingaan op Nietzsche’s idee van de herevaluatie van waarden, de fenomenologie van Levinas en Heidegger en tot slot het existentialisme van Sartre.
Voor wie?
Voor iedereen die zich kunstenaar voelt of geïnteresseerd is dat te zijn. Achtergrond in filosofie is niet nodig, zelfstandigheid in het maken van kunst gewenst.
Gastdocent: Nicole des Bouvrie (www.nobyeni.nl)
Data: 3 x op zaterdag: 20 en 27 september, 4 oktober 2014
Tijd: 10.00 – 16.30 uur
Kosten: € 335 inclusief syllabus
Materialen: Deelnemers dienen zelf de gewenste materialen mee te brengen.
Plaats: Kesteren, Boveneindsestraat 27
Inschrijfformulier op de website van Vrije Academie ‘t Pad.
Meer informatie: [email protected]
Deze drie daagse cursus gaat van start bij minimaal 5 deelnemers.
The Scream - Edvard MunchZie ook op de website van ZinwebVrije Academie ‘t Pad en op Facebook.
 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *